Uncategorized

Puheenjohtajan kynästä 3 – Aika

Sanotaan että aika kuluu, ei se kulu se kulkee… 

On kahdenlaista aikaa, atomikellon UTC aikaa ja GTM Greenwichin observatorion nollameridiaanista, eli pituuspiiristä johdettu aika.  
Atomikello tikittää paikoillaan, mutta Greenwichin aika lähtee nollameridiaanista kello 12.00, kun Aurinko on täsmälleen sen kohdalla, länteen päin nopeudella 4 minuuttia / 1 aste.  
Greenwichin aika on jaettu kahtia itäiseen ja läntiseen aikaan, kumpikin kattaa 180 astetta. Nämä vyöhykkeet tapaavat jossakin Tyynen valtameren kohdalla, jossa vuorokausi vaihtuu. Auringon siellä ollessa alkaa Lontoolaisille, 12 tunnin kellon käyttäjille, Am ja kun aika ehtii uudelleen Greenwichiin, heillä alkaa Pm.  
Käytännössä UTC ja GMT ovat samaa aikaa. 
 

Suomi sijoittuu pituuspiirien +22 – 31 astetta väliin, merkitään EET.  
Suomen yli aika kulkee idästä länteen 36 minuutissa.  

Koska astrologiassa tarvitsemme myös tarkan paikan määrityksen, otettaan se myös mukaan. 
Leveyspiirit alkavat päiväntasaajalta, ollen 90 astetta sekä eteläiseen että pohjoiseen napaan. 

Suomi sijoittuu pohjoisten leveyspiirien 60-70 astetta väliin. 

Pituus ja leveyspiireistä saamme koordinaatiston, josta voimme nähdä tarkan paikan. Aina ensin merkitään leveyspiiri ja sitten pituuspiiri. Turku, 60 astetta 27 minuuttia pohjoista leveyttä, 22 astetta 17 minuuttia itäistä pituutta, EET. Joka siis tarkoittaa että Turku on + 1h 28min 43sekunttia Greenwichistä itään (+ = ennen Greenwichiä). Tämä on paikan todellinen aika, muutoin käytämme aikavyöhykkeitä, joissa kellonaika pysyy samana. Suomi on aikavyöhykkeellä +2h normaaliaikaan ja +3h kesäaikaan. 

Astrologiassa askendentti, horisontti muuttuu samalla tavalla kuin Greenwichin aika, kiertäen koko eläinradan 24 tunnissa. Kun me tiedämme henkilön tai tapahtuman ajan ja paikan niin saamme selville astrologisen kartan pääakselit eli askendentti / deskendentti ja Mc / Ic sekä planeettojen paikat. Nykyisillä astrologisilla ohjelmilla tämä laskeminen tapahtuu automaattisesti, eikä laskemiseen tarvita enää kynää ja paperia.  

Aika jatkaa kulkuaan, seuraavana saamme viikon, jonka lähtökohtana on olleet kuun vaiheet. Uusikuu, puolikuu, täysikuu ja jälleen puolikuu. 

Kuu kiertää Maan 29,5 vuorokaudessa, jolloin joskus näemme kaksi täyttäkuuta samana kalenterikuukautena. Kuu kulkee Maan ympäri noin 12 – 14 astetta/vuorokaudessa, joten se on kussakin merkissä noin 2,3 – 2,7 päivää. 

Maa jatkaa kulkuaan Auringon ympäri nopeudella, 30 km / sekunti, 77400 km / min 4 644 000 km / h.  
Maa saavuttaa merkittävät virstanpylväät neljännesvuosittain, kun se on kuvaannollisesti kääntämässä itseään, tasauspisteisiin keväällä ja syksyn alkaessa ja seisauspisteisiin jouluna ja juhannuksena.  

Koko Aurinkokunta liikkuu Auringon johdolla kohti meille tuntematonta päämäärää, Se tiedetään, että Aurinkokunta on Linnunradan laidalla, periferiassa. 

Risto Gustavsson.